Tien tips bij de aanschaf van een wakeboard

  • 2017-10-30 12:01
  • Funsports Xperience
  • Wakeboarden

Je hebt in de zomer een paar keer gewakeboard op vakantie, of op een wakeboard- en waterskibaan ergens in de buurt en bent mega enthousiast. Daarom wil je nu toch wel graag je eigen spullen aanschaffen. Maar… waar moet je bij aankoop allemaal op letten? Bij het kopen van een wakeboard komt een hoop kijken. Welk wakeboardmerk is het beste? Welk model moet ik hebben? Met onderstaande tips kun je zelf een goede keuze maken uit het brede aanbod wakeboards en –sets.

1: Bepaal je budget. Misschien wel het belangrijkste is het bepalen van je budget. Als je weet wat je maximaal uit wil geven heb je een goede start bij het maken van de keuze.

2: Kies de juiste lengte. Het bepalen van de juiste maat wakeboard gaat op basis van je gewicht, dat heeft met de draagkracht van het board te maken. Kijk hieronder in de maattabel welke boardmaat je nodig hebt.

Gewicht

Boardmaat

< 45 kg

< 130 cm

40 – 68 kg

130 – 134 cm

59 – 82 kg

135 – 139 cm

77 – 113 kg

140 – 144 cm

91 – 125 + kg

 > 144

3: Bepaal het juiste type. Grofweg bestaan er drie types wakeboards: voor gebruik achter boot, voor gebruik aan een kabelbaan of geschikt voor beide. Wakeboard je dus alleen aan de kabelbaan, dan vallen de boards voor achter de boot al af. Je kunt uiteraard dan nog wel steeds een board kiezen die ook achter de boot gebruikt kan worden.

4: Kies de juiste rocker. De rocker is de vorm van de onderkant van het board, deze kan veel uitmaken bij de vaarbeleving van je wakeboard. Er zijn twee hoofdtypes rocker: continuous en three stage, en daarop bestaan weer een aantal varianten. Het verschil in grote lijnen is dat je met een continuous rocker een redelijk voorspelbare ride hebt, en met een three stage je wat extra agressie hebt zitten in bewegingen van tip en tail (zoals afzetten van de wake).

 

5: Vraag advies. Er staat altijd wel iemand voor je klaar bij een kabelbaan, wakeboardschool of shop die je van advies kan voorzien. Uiteraard kun je op de Funsports Xperience ook advies inwinnen bij verschillende deelnemers!

6: Bezoek een testdag. Diverse merken houden gedurende het jaar testdagen voor wakeboards en boots bij verschillende wakeboardlocaties in Nederland. Een ideale gelegenheid om te proberen voordat je koopt.

7: Neem goede boots. Zorg dat je goede boots hebt staan op je wakeboard. Als je een gloednieuw wakeboard hebt, maar de boots die er op staan zijn niet goed, dan heb je alsnog niks aan je nieuwe board.

8. Let op waar je koopt. Niet elke online of offline shop heeft dezelfde voorwaarden als het gaat om het kopen van spullen. Let op de voorwaarden met betrekking tot omruilen, garantie en natuurlijk de service.

9: Goedkoop is duurkoop. Koop geen wakeboard alleen vanwege de lage prijs, dit resulteert vaak in een teleurstelling. Als je een beperkt budget hebt kun je altijd even kijken naar tweedehands materiaal of even doorsparen tot je wel een goed board kan kopen.

10. Verkoop je oude wakeboard. Heb je nog een oud board liggen? Verkoop deze dan en verhoog daarmee je budget, op Marktplaats kun je deze vaak voor een prima prijs kwijt!


Bron: Wakeboardonline.com