Suppen in Amsterdam

  • 2018-02-09 12:00
  • Funsports Xperience
  • SUP

Ik loop inmiddels een aantal maanden stage bij de HISWA en na het horen van veel verhalen en zien van talloze stand up paddling filmpjes, vond ik het de hoogste tijd om dit zelf maar eens te proberen. Ik heb op internet even opgezocht of ik dit ergens in Amsterdam kon doen. Al snel kwam ik in contact met Rick van Kano & SUP Amsterdam. Rick vond mijn vraag een beetje vreemd, aangezien het midwinter is, maar hij was zeker in voor een supsessie! Vandaag was het zover, ik had met Rick afgesproken bij de Berlage brug in Amsterdam. Toen ik aankwam stond hij daar al klaar met de benodigdheden, namelijk een supboard, een peddel en met dit weer ook een wetsuit. Een warm welkom dus! Even omkleden…

 

De basis
Op het droge heeft Rick haarfijn de basis van Suppen uitgelegd. Waar en hoe ik het beste op het supboard kon gaan staan voor een goed balans en hoe ik mijn peddel moest vasthouden. ‘Je zit op het supboard, je bent aan het peddelen, zo krijg je snelheid, dan leg je je peddel breed neer. Op deze manier heb je een klein beetje steun, met beide handen goed duwen en dan eerst één voet, dan de andere voet. Nu blijven duwen en dan voorzichtig gaan staan en een beetje door de knietjes’, aldus Rick. Om de balans te bewaren kan je je peddel altijd voor op je bord zetten en daar even op steunen. Na een beetje oefenen was ik er klaar voor. ‘Dat is niet zo moeilijk’ dacht ik nog bij mijzelf. Uiteraard stond ik toen nog op het droge… Oké, tijd om het water op te gaan.

Het water op…
Ik had mijn supboard netjes langs de steiger gelegd en ging er eerst maar eens op mijn knieën voorzichtig op zitten. Dat ging goed, tijd om te peddelen van links, rechts, links, rechts. Het is toch best lastig, helemaal tegen de wind in. Toen ik dit eenmaal onder de knie had was het tijd om te gaan staan! Ik had de instructies natuurlijk al gehad, maar op het water ontstond er een beetje paniek.. Ik wilde de temperatuur van het water niet voelen... Gelukkig stond Rick heel relaxed op zijn supboard naast mij om mij te begeleiden. En ja daar stond ik dan in januari op een supboard in de Amsterdamse grachten. Het voelde als een overwinning!

Weer aan wal
Na de supsessie was er nog tijd voor een korte . Ik vroeg mij af waarom ik op een zacht board stond en hij op een harde. Toch even vragen…‘Een opblaasbaar supboard is handig om te vervoeren en van een sterke kwaliteit, want als je ergens tegenaan stoot zit er niet meteen een gat in. Vooral voor beginnende suppers en kinderen is het fijn, de val op het board doet minder pijn.’ Rick doet zelf als hobby ook graag aan suppen en vertelde mij over de down wind. ‘Hier ga je met de zuidwestenwind mee suppen, dan sup je heel gemakkelijk langs de dijk van Almere naar Lelystad. Je stapt dan op in Almere op het meer en daar zijn dan golven van ongeveer een meter hoog. De golven breken niet maar rollen, zo kan je blijven surfen, over een afstand van wel 10 kilometer! Zorg wel voor een goed pak, een goed leash en je telefoon. Je wil namelijk niet dat als je valt je ook gelijk je supboard kwijt bent. Je moet dit ook altijd met zijn twee doen, eenmaal in Lelystad aangekomen ga je niet tegen de wind in terug suppen. Zorg dat er een auto klaarstaat in Lelystad!’

Tips
Last but not least, nog twee tips van Rick voor de beginnende supper:

Tip 1: Begin met tegen de wind in suppen, niet met de wind mee anders kom je nooit meer terug!
Tip 2: Begin op een breed board (minimaal 30 inch), zo is je balans vinden makkelijker!

Ik stond op een supboard van 28 inch, dat ging ook prima! Kortom: Ik vond het een SUPerleuke ervaring en dankzij Rick is het allemaal goed gegaan. Ik ga het in de zomer zeker nog eens proberen! ‘Staand door de stad peddelen is geweldig’, aldus Rick.

Proberen?
Wil je ook eens proberen hoe het is om te suppen? Kom dan zeker naar de Funsports Xperience van 7 t/m 11 maart, want daar kun je het proberen. En nog overdekt ook… ;).