Kitesurfen en de weersvoorspelling

  • 2017-12-25 12:50
  • Funsports Xperience
  • Kitesurfen

Als kitesurfer moet er wel een klein beetje een Piet Paulusma in je schuilen, want enige basiskennis van het weer is echt noodzakelijk alvorens je het water op gaat. In dit artikel wat informatie om een redelijke eerste inschatting te kunnen maken!

Windkracht
Als eerste is de kracht van de wind natuurlijk een belangrijke factor. Als beginner kun je het water op bij een windkracht van 7 tot 28 knopen. Ideaal is een windkracht tussen de 14 en 22 knopen. Zeer gevorderde kitesurfers gaan ook bij een wind boven de 28 knopen wel het water op, maar dat is als beginner dus absoluut af te raden.

Op onderstaande websites kun je vooraf het weer goed in de gaten houden:

http://www.windguru.cz/nl/
http://nl.windfinder.com/forecast/scheveningen
http://www.rijkswaterstaat.nl/water/waterdata_waterberichtgeving/watergegevens/

Kitesurfen en regen
Als het regent kun je gewoon doorgaan, nat wordt je toch wel. Let goed op onweer en gevaarlijke wolken. Als het regent is het weer vaak wat onstabieler. Een basiskennis over verschillende soorten wolken is daarom gewenst.

Cumulonimbus:
Deze wolk heet in de volksmond ook wel “donderwolk”. Hij is te herkennen aan zijn grote paddestoel- of aanbeeldvormige uiterlijk. De cumulonimbus ontstaat doordat warme lucht omhoog geduwd wordt door koude lucht. Het gevaarlijke van deze wolk is dat er een verraderlijke windvlaag uit kan komen.

Cirrocumulus:
Deze wolk is ook wel de “schapenwolk” genoemd. Vaak geeft deze wolk aan dat er niet veel wind is of dat de wind weggaat. Als je staat te wachten op wind en je ziet deze wolken, dan kun je beter terug naar huis gaan.

Cirrus:
Ook wel ‘Sluierwolk’ genoemd. Deze wolken zijn vaak te zien als het (nog) mooi weer is. Als deze wolken weg gaan heb je kans dat er meer wind komt.

Altocumulus:
Deze wolk kenmerkt zich omdat het een grotere ‘dikkere’ schapenwolk is. Uit deze wolk komt geen neerslag. Let op! Deze wolk duidt vaak een naderende onweerswolk aan.

Altostratus:
Grijze laag waar je de zon nog doorheen kan zien. Uit deze wolk kan een beetje neerslag komen. Deze wolk is veilig als je aan het kitesurfen bent.

Cumulus:
Ook wel stapelwolken genoemd. Deze wolken zijn veilig als je gaat kitesurfen. Blijf wel goed kijken of je de “paddestoelwolk” – Cumulonimbus – ziet. Deze is wel gevaarlijk.

Stratocumulus:
Deze variant lijkt veel op Cumulus, ze zijn echter meer samengepakt en groter. Dit is een neerslagwolk die op zichzelf niet gevaarlijk is. Deze wolk kan wel een naderende storm aanduiden. Blijf dus goed opletten als je aan het kitesurfen bent!

Stratus:
Stratus zijn laaghangende grijze wolken. Kitesurfen is veilig als deze wolken er zijn. Het kan zijn dat er een (lichte) neerslag uit deze wolken komt.

Kortom, het is dus kitesurfweer als het tussen de 7 en 28 knopen waait en er geen cumulonimbus is of aankomt én het niet onweert. Kijk tijdens het kitesurfen goed of er een Cumulus of een Altocumulus aan komt, deze kunnen namelijk naderend (on)weer aanduiden.