Go with the flow…!

  • 2018-02-26 12:00
  • Funsports Xperience

Mijn naam is Lisa en ik loop inmiddels al een aantal maanden stage voor de HISWA en Funsports Xperience. En ik moet toegeven, ik ben echt gek op water! Gister werd mij dan ook de kans geboden om te gaan flowboarden en golfsurfen bij Down Under in Nieuwegein.

Op zoek…
Na het zien van wat filmpjes op Youtube was ik er al snel van overtuigd dat eens moest gaan golfsurfen en flowboarden. Maar waar doe ik dit? Waar een wil is, is een weg dus ik ging op zoek naar instanties om dit te gaan proberen. Al snel kwam ik terecht bij Down Under en na mail contact met de vriendelijke Marlies had ik binnen de kortste keren een afspraak om dit te mogen proberen. Ik was natuurlijk razend enthousiast!

De ontvangst…
Bij Down Under aangekomen heb ik mij netjes bij de balie gemeld en daar stond Marlies om mij te ontvangen! Zij liep met mij mee naar beneden om de baan even te laten zien en uitleg te geven over hoe deze werkt. Het is een simpel en effectief concept waarbij water met een snelheid tot wel 70 kilometer per uur naar boven wordt gestuwd. Zij kunnen de snelheid handmatig aanpassen maar 70 kilometer is de maximum en nodig om een volwassen te ‘dragen’.

Omkleden maar...
De wetsuits hingen netjes op maat en waren erg schoon! De kleedkamer was ook heel schoon en voorzien van douches. Na het omkleden was het tijd voor de uitleg. Op dat moment staat de baan uit, want het is nog best luidruchtig zodra deze aanstaat. Goed, hoe gaat dat golfsurfen nu precies? Het flowboard is van hout en aan de bovenkant voorzien van een griplaag, waardoor ik met mijn blote voeten gewoon grip had. In de flowboards zit nog verschil. Ik had een board met twee gleuven aan de onderkant.Hier stroomt het water langs, waardoor het iets makkelijker was om in balans te blijven. Mijn achterste voet moest zo ver mogelijk aan de achterkant van het board en mijn andere voet ongeveer op 2/3 van het flowboard. Beide voeten een beetje schuin, niet recht op de plank. Het is belangrijk dat je de druk op het bord verdeelt met je gewicht, je boven lichaam rechthoudtn en een beetje door de knieën gaat.

Go with the flow…
De baan werd aangezet en op dit moment wordt er met 70 kilometer per uur water naar boven gestuwd. Ik begon op een klein droog stukje waar ik mijn flowboard kon neerleggen en alvast kon zorgen dat ik stabiel stond. Vervolgens bewoog ik langs de rand naar het stuk waar het water begint te stromen. Hier stond de instructeur om mij vast te houden zodat ik in de stroming mijn balans kon vinden terwijl ik recht op ging staan. Toen ik dit eenmaal onder controle had werd ik langzaam vrij gelaten en doormiddel van een touw in balans gehouden. Ik hield het ene uiteinde vast en de instructeur de andere kant. Zo kon ik vrij naar voor en achter bewegen op dezelfde plaats op de baan.

Het kan ook zo… op deze manier ben je iets vrijer in bewegen en word je toch in balans gehouden.

Na een beetje proberen te golfsurfen ben ik gaan flowboarden. Dit is iets makkelijke., Met een bodyboard ging ik op mijn buik naar beneden. In dit geval stuur je met je armen en kan je ook op je knieën op de golf ‘surfen’. En als je wilt kun je zelfs nog trucjes doen! Ik heb het geprobeerd…. Tevergeefs helaas.

Ik kan iedereen aanraden om een keer te gaan flowboarden, want het is heel leuk en een gave ervaring. Voor wie dacht dat dit makkelijk was… dit had je dan mooi mis!

Ik wil het personeel van Down Under graag bedanken voor de gastvrijheid!