Een kiteboard aanschaffen: waar moet je op letten?

  • 2018-10-04 12:26
  • Funsports Xperience
  • Kitesurfen

Ben jij inmiddels helemaal hooked aan kiteboarden? Dan overweeg je wellicht om je eigen board aan te schaffen. Maar help, waar moet je op letten bij het aanschaffen van je eigen kiteboard?

Kiteboards hebben verschillende maten, soorten en verschillende merken. De meeste boards zijn tussen de 130 cm tot en met 148 cm groot. Hoe groter en breder de board is, hoe meer drijfvermogen en hoe makkelijk je upwind kan varen. Hoe kleiner en smaller het board hoe wendbaarder je bent. Een beginner heeft vaak een board tussen de 132 en 140 cm.

Boardleash

De boardleash zag je vroeger vrij vaak maar tegenwoordig zie je ze steeds minder, omdat het blijkt dat deze erg gevaarlijk kunnen zijn. De nadelen zijn bijvoorbeeld dat wanneer je valt, het board tegen je aan kan komen. Wanneer het board in het water duikt en jij wordt voortgetrokken ontstaat er een enorme spanning op de boardleash, waardoor het board tegen je hoofd kan schieten.

Ook zijn de vinnen vrij scherp. Deze kunnen verwondingen veroorzaken. Het is dus het veiligst om geen boardleash te gebruiken, maar gewoon terug te bodydraggen met je kite naar je board. Duurt misschien wat langer maar het is stukken veiliger!

Soorten kiteboards

  • Twintip: dit is het meest gebruikte board door kitesurfers, bijna iedereen begint met deze board. Een twintip kan in beide richtingen gevaren worden zonder te hoeven overstappen. De voor- en achterkant van het board zijn gelijk. Je staat in twee voetstraps waar je voeten continu blijven staan. De board kan wel gevaarlijk worden met voetstraps of wakeboardschoenen.

  • Waveboard/directional: deze board is afgeleid van het golfsurfen. De Waveboard kan gebruikt worden met of zonder voetstraps. Je kan net als met surfen golven pakken om er op te surfen en wanneer de golf weg is, kite je weer terug om de volgende golf te pakken. Je hoeft dus niet te peddelen. De board is alleen voor het golfsurfen en niet gemaakt om hard mee te landen.
    De Waveboard is groter dan de Twintip waardoor het mogelijk is om met een kleinere kite te varen.

  • Wakeskate: voor deze board gebruik je geen voetstrap, je vaart met je schoenen om meer grip te krijgen. Het is te vergelijken met skateboarden. De boards zijn tussen de 100 cm en 110 cm. Met een wakeskate kan je veel trucs doen, die je op een normaal skateboard ook kan doen.

  • Raceboard: een raceboard wordt gebruikt om hoge snelheden te halen en hoog aan de wind te varen. De boards lijken op een Directional board met lange achtervinnen. De maten zijn rond de 170 cm tot en met 190 cm. De raceboards worden vaak gebruikt bij kite-races.

Welke kiteboard ga jij aanschaffen?

Op zoek naar een leuke plek om jouw favoriete board uit te proberen? Dit zijn de 5 toffe kitesurfspots in Nederland.