De geschiedenis van Kitesurfen

  • 2018-01-29 12:00
  • Funsports
  • Kitesurfen

De geschiedenis van Kitesurfen

Kitesurfen is een zeer unieke sport met aspecten van wake-en-snowboarden, windsurfen, paragliden en gymnastiek – alles gecombineerd in een uitzonderlijke ervaring. Terwijl het eerste kitesurf-gerelateerde octrooi in 1977 werd uitgegeven, dateert het basismechanisme eigenlijk helemaal terug tot in de negentiende eeuw. George Pocock gebruikte vliegers en een vierregeling controlesysteem om karren en boten aan te drijven als alternatief voor paardenkracht. Begin jaren 80 ontwikkelden de gebroeders Legaignoux vliegers voor kitesurfen en patenteerden een ontwerp dat vervolgens door verschillende bedrijven werd gebruikt voor het maken van hun eigen producten.

Tegen het einde van de 13e eeuw nam ontdekkingsreiziger Marco Polo de spannende verhalen over vliegers vanuit China mee naar Europa. Het was inmiddels de 16e eeuw voordat er ook in Europa gevliegerd werd. De Engelse schoolleraar George Pocock (1774- 1843) had iets compleet nieuws bedacht. Door gebruik van een negen meter lange kite kreeg hij zijn dochter Martha ongeveer 82 meter de lucht in. George besloot verder te experimenteren met zijn vliegers en bewees dat deze ook voertuigen konden voortrekken. Hij ontwierp de Charvolant buggy en gebruikte daarbij twee kites op een enkele lijn op een hoogte van meer dan 400 meter. Het is helaas nooit een succes geworden omdat sturen met deze constructie lastig was. Pocock adviseerde ook scheepsvaarders gebruik te maken van vliegers, bijvoorbeeld wanneer zij schipbreuk leden. In 1903 stak de pionier Samuel Cody in een bootje met een kite het Engelse Kanaal over.

Een belangrijker patent werd door de Franse gebroeders Bruno en Dominique Legaignoux geclaimd. Eind jaren ’70 creëerden zij een ontwerp voor een opblaasbare kite. Dit was overigens niet de eerste maar de gebroeders hebben wel een patent neergezet waar veel bedrijven gebruik van maakten om hun producten te ontwikkelen. Aan de andere kant van de wereld werd er ook serieus geëxperimenteerd. Het was de Hawaiiaan Cory Roeseler die als eerste de sport beoefende. Op ski’s en met deltavliegers wist hij al in 1987 hoogte te houden. Hij fabriceerde (en patenteerde) zijn controlbar met een katrolsysteem waarbij de lijnen snel ingerold konden worden. Toch duurde het nog even voordat de sport bij het grote publiek aansloeg. In 1996 maakten onder andere Laird Hamilton en Manu Bertin de sport populair langs de kust van het Hawaiiaanse eiland Maui. Tegen het einde van 1998 is kitesurfen een extreme sport die wereldwijd door enkele enthousiastelingen wordt beoefend.

Sinds de 21e eeuw wordt kitesurfen een meer gangbare sport!