A tarp to surf

  • 2018-01-30 12:00
  • Funsports Xperience

Tarpsurfen. Whaaat? Ja, precies! Dat dachten wij eerst ook. Maar tarpsurfen is surfen zonder nat te worden. Je hoeft hier namelijk niet voor in de buurt van de oceaan te zijn. De naam zegt het eigenlijk al: het is ‘surfen’ met je skateboard over een zeildoek (tarp)! Het lijkt overigens makkelijker dan is het!

Wij hebben hier een kleine handleiding voor de beginnende tarp surfer:

Een zeildoek: hoe groter en vierkanter, hoe beter. Een zeildoek van rond de 25 x 25 is over het algemeen perfect!
Een skateboard of longboard bord: longboards werken over het algemeen beter. De hebben lossere trucks en grotere wielen om soepel over een grof zeil te glijden.
Twee vrienden: er zijn namelijk twee mensen nodig om een buisvormige golf te produceren met het zeil terwijl jij er doorheen surft.
Twee zware voorwerpen: je hebt 2 relatief zware voorwerpen nodig om te zorgen dat het andere eind van het zeil niet door de wind omhoog wordt geblazen terwijl je vrienden het van de andere kant trekken. Ongeveer 2,5 kilo op elke hoek moet voldoende zijn.
Een open ruimte: een vlak en glad gebied dat aanzienlijk groter is dan de grootte van je zeildoek zodat je voldoende snelheid kunt krijgen voordat je op de ‘golf’ gaat.
Bereid je ‘wave’ voor: leg het zeildoek neer met 2 zware voorwerpen op de verre hoeken. Laat je 2 "lopers" de andere 2 hoeken grijpen en plaats het bord op een paar meter afstand van het zeildoek, zodat je op snelheid kunt komen.
Het idee is om diagonaal door het zeil te rijden. Daarom is een vierkant zeil perfect.
Neem een aanloop: duw een paar keer tijdens het rijden om maximale snelheid te hebben wanneer je net voorbij de hoek op het zeildoek gaat. De loper die zich het verst van de rijder bevindt, moet ongeveer een seconde rennen voordat de rijder het zeil raakt en de loper die zich het dichtst bij de rijder bevindt, moet rennen zodra de rijder deze passeert. Beide hardlopers moeten naar de hoek lopen waar de rijder naar toe gaat om te zorgen dat er een trechter- of buiseffect in de zeildoekgolf wordt gecreëerd.
Oefenen, oefenen, oefenen: Het zal vele pogingen kosten om de timing en richting volkomen perfect te krijgen, maar je merkt het vanzelf als je het onder de knie hebt. Als je deze stappen volgt en een aantal van de vele YouTube-filmpjes bekijkt zal je het snel onder de knie hebben.

Mocht je nu niet in bezit zijn van deze spullen dan hebben wij goed nieuws. Tijdens de Funsports Xperience dit jaar kan jij komen tarp surfen bij Pepsi Max Tarp Surfing!